14 ℃

Huizen alsmaar goedkoper: Steeds meer mensen kopen huizen in plaats van voedsel

Huizen alsmaar goedkoper: Steeds meer mensen kopen huizen in plaats van voedsel
Foto: Dafinchi / Shutterstock.com

De prijzen van huizen blijven dalen. In het afgelopen jaar is een gemiddeld huis maar liefst 6,4 procent goedkoper geworden. Door deze dalende trend maken steeds meer Nederlanders de keuze om minder voedsel te kopen en meer huizen.

“Een opmerkelijke trend”, zegt makelaar Thierry Huntsing. “Ik zit al meer dan 15 jaar in de makelaarsbranche, maar ik heb niet eerder meegemaakt dat mensen besluiten om hun zuurverdiende geld niet langer in voedsel te steken maar in stenen. Voor steeds minder geld krijg je steeds meer huis, puur omdat de inflatie niet toeslaat in de huizensector. Een uitermate slimme beslissing dus om je geld niet verkwanselen aan iets vluchtigs als brood en eieren.”

Ook bij het Centraal Planbureau zien ze een verschuiving in het uitgavenpatroon van de Nederlander: “Nog niet zo lang geleden zagen mensen eten en drinken als een basisbehoefte, maar door de enorme inflatie is die gedachte in zeer korte tijd gekanteld. Met een bescheiden salaris is een stukje kaas of een pondje kipfilet welhaast onbetaalbaar geworden en dus zie je dat mensen niet langer behoefte hebben aan voedsel. Men eist steeds meer waar voor zijn geld en dus koopt men huizen in plaats van aardappelen. Op korte termijn krijg je misschien honger, maar als je je daar overheen kunt zetten is vastgoed op de langere termijn gewoon een betere investering.”

 
Deel dit artikel: