19 ℃

Huisvesting daklozen in gevaar door platte televisiedozen

Steeds meer daklozen hebben moeite om een geschikte slaapplaats te vinden, nu televisiedozen steeds platter worden. Een volwassen dakloze kan zich nauwelijks in een platte televisiedoos wurmen.

Foto: Fad82 / Srdjan Randjelovic / Customdesigner / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Het verpakkingsmateriaal van televisies was jarenlang het favoriete onderkomen van daklozen. Een nieuwe televisie werd voorheen verpakt in een zeer ruime doos, die na het uitpakken naar een plaatselijke dakloze ging. Maar door de opkomst van zeer platte LED-tv’s zijn de dozen minder geschikt.

Dakloze Marcus van Alphen (47) toont enigszins beschaamd zijn onderkomen. “De doos is misschien twintig centimeter diep. Ik pas er gewoon niet in”, klaagt hij. “Vroeger had ik een grote beeldbuis-televisiedoos. Daar kon ik met mijn hond riant in wonen. Maar tegenwoordig kopen mensen alleen nog platte tv’s. Hoe daklozen in vredesnaam moeten overnachten in zo’n platte doos, daar denken ze niet over na.”

Volgens hulpverlener Suzan Woerdebeek ligt het probleem gedeeltelijk bij de daklozen zelf. “Het is ook een kwestie van aanpassen. Ze zijn gewend geraakt aan de luxe van grote televisiedozen, maar in steden als Amsterdam en Utrecht zijn die onbetaalbaar geworden”, aldus Woerdebeek. “Meestal lost het probleem zichzelf op. We zien dat mensen, als ze een tijdje dakloos zijn of aan de drank raken, sterk vermageren.”

 
Deel dit artikel: