21 ℃

Huiselijk geweld heeft negatief imago

Een corrigerende tik voor een lastig kind of een ongehoorzame partner. Vroeger heel normaal, nu wordt er met een schuin oog naar gekeken. Huiselijk geweld wordt in de afgelopen jaren steeds minder toegepast. Terecht? De Vereniging voor Proportioneel Geweld (VPG) vindt van niet.

huiselijk-geweld-heeft-negatief-imago“Vroeger waren de regels heel duidelijk. Als je niet deed wat je ouders zeiden, dan kreeg je een klap voor je kanis. Daar was niets mis mee”, zegt VPG-voorzitter Petra Wartel. “Als ik vroeger te laat thuiskwam, dan kreeg ik een tik. Je wist als kind precies waar je aan toe was. Nu zie je jongeren tot midden in de nacht op straat hangen.”

Mede door overheidscampagnes is het imago van huiselijk geweld in de loop der jaren veranderd. “Geweld in de huiselijke kring wordt al gauw gezien als mishandeling. Terwijl ik het echt goed bedoel”, aldus Wartel. “Ja, ik moet soms slaan, maar ik help hem altijd weer overeind. Ik houd immers van hem.”

De VNG lanceert maandag een campagne om het positieve imago van huiselijk geweld te herstellen. Er komen billboards en spotjes op radio en televisie. De slogan van de campagne is: ‘Hij vraagt er toch om?’.

 
Deel dit artikel: