23 ℃

LIEF: Huisarts gooit wat vaccins in de afvalbak voor de daklozen

Foto: Igchchn / Shutterstock.com

De vaccinatiecampagne is goed op gang. Ruim vijf miljoen Nederlanders hebben inmiddels een prik gehad. Ouderen en mensen met een zwakke gezondheid zijn al gevaccineerd, de rest volgt snel. Toch is er één groep die door minister De Jonge wordt vergeten. Gelukkig heeft huisarts Jos Koelewijn wel aan hen gedacht.

“Ons land telt bijna veertigduizend daklozen. Voor hen was eigenlijk niets geregeld”, weet de sympathieke huisarts. “Daklozen krijgen geen vaccin, omdat vaak niemand weet dat ze bestaan. Daar probeer ik iets aan te doen.”

Speciaal voor mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats gooit de huisarts elke dag een doosje vaccins in de afvalcontainer. “Daar weten ze het wel te vinden”, denkt hij. “Ik doe er een paar injectienaalden bij en dan redden ze zich wel. Ze weten hoe het werkt. Veel daklozen komen uit het drugscircuit.”

Dat het geen loze woorden zijn, demonstreert Koelewijn meteen. Vanuit het raam van zijn praktijk gooit hij wat overgebleven vaccins in de container. “Een paar flesjes AstraZeneca voor die arme sloebers, inclusief de kans op trombose”, grapt hij. “Bij normale mensen zou ik de prik natuurlijk zelf zetten en daarna de bijwerkingen in de gaten houden. Maar ach, voor daklozen kan het prima zo.”

 
Deel dit artikel: