20 ℃

Milieupolitie: “Houd goed bij waar uw kat gepoept heeft”

Foto: Omer.Orhon / Arina P Habich / Shutterstock.com

De steeds strengere regelgeving rondom de uitstoot van stikstof zal gevolgen hebben voor het houden van huisdieren. Naar verwachting zullen ook kattenbezitters niet meer buiten schot blijven. De veelbesproken opruimplicht voor kattenontlasting gaat mogelijk met terugwerkende kracht gelden. 

Naar schatting zijn er in Nederland 2,6 miljoen katten. Omdat deze dieren van nature vleeseters zijn, levert hun ontlasting een belangrijke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen en stikstof. Daarnaast vinden veel Nederlanders kattenpoep in hun tuin gewoon vies.

Hondenbezitters worden al jaren gedwongen de poep van hun dier op te ruimen, terwijl mensen die katten houden hun beest overal maar hun gang kunnen laten gaan. Dat wordt als heel onrechtvaardig ervaren. Hoofd van de Milieupolitie Barend Oosterveer: “Omdat die beesten zo stiekem zijn om hun drollen te begraven, lijkt het allemaal niet zo erg, maar iedereen begrijpt natuurlijk dat dit zo niet door kan gaan.”

“Alleen al in ons land zit nog circa zeshonderd ton kattenpoep in de grond. Dat moet allemaal nog worden opgeruimd”, vervolgt Oosterveer. “Ik raad elke kattenbezitter aan om zo snel mogelijk een poepschepje aan te schaffen en alvast zorgvuldig de plaatsen in kaart te brengen waar zo’n huisdier gewoonlijk zijn behoefte doet. Dan weet je dus waar je later moet gaan graven.”

 
Deel dit artikel: