17 ℃

Horeca wil duidelijkheid: Plan nu vast de lockdowns voor de komende tien jaar

Foto: Dotshock / Shutterstock.com

De horeca is geschrokken van de lockdown die het kabinet heeft afgekondigd. Volgens een woordvoerder is vooral het onvoorspelbare karakter van de lockdowns een probleem. De sector pleit dan ook voor een strakke planning van de lockdowns voor de komende tien jaar.

“Niet goed”, zucht horecawoordvoerder Ron Stampert als we vragen hoe het met hem gaat. “De telefoon staat roodgloeiend. Ik heb continu kwade en zeer verdrietige horeca-ondernemers aan de lijn. De totaal onverwachte lockdown in onze sector is een zware dobber. Iedereen begon net weer een beetje op te krabbelen. Nieuw personeel werd aangenomen en iedereen keek uit naar de decembermaand die traditiegetrouw goed is voor onze sector. Maar door een nieuwe lockdown zijn we weer terug bij af.”

Volgens Stampert is het dan ook verstandig om alvast voor de komende tien jaar de jaarlijks terugkerende lockdowns in te plannen: “Horeca-ondernemers moeten weten waar ze de komende jaren aan toe zijn. Dus zeggen wij: plan de lockdowns ruim van tevoren in. Plan een lockdown in de donkere januarimaand. Dan wil iedereen toch alleen maar uitbuiken. En een weekje na de carnaval zijn de meeste horeca-ondernemers ook wel toe aan een korte vakantie. Kortom, een lockdown kan wel degelijk gezellig zijn, maar dan moeten we het met zijn allen wel goed plannen.”

 
Deel dit artikel: