19 ℃

Horeca maakt ook fooien 15 procent duurder

Horeca maakt ook fooien 15 procent duurder
Foto: frantic00 / Shutterstock.com

De prijs van fooien in cafés en restaurants gaat met 15 procent omhoog. Volgens de horecabedrijven is de prijsverhoging nodig om de fooien interessant te houden voor het personeel.

Klanten die na een avondje in de kroeg of restaurant een fooi willen geven, kwamen vorig jaar nog weg met zo’n tien euro. Nu moet voor een gemiddelde fooi al bijna twaalf euro worden neergeteld. “Wij vinden het ook niet leuk, maar we hebben simpelweg geen keus. Ook ons personeel heeft last van de inflatie. Met een fooi van een paar euro kunnen we niets”, zegt voorzitter Ron Stampert van branchevereniging Horeca Bedrijven Nederland.

Cafébezoeker Evert Gutse (41) schrok van de dure fooi: “Ik bestelde vier bier en twee glazen wijn. Daarvoor betaalde ik 24 euro en daar kwam nog zes euro fooi bij. Niet normaal”, moppert hij.

De branchevereniging heeft wel begrip voor klanten die de dure fooi niet kunnen of niet willen betalen: “Als klanten bij binnenkomst aangeven minder fooi te willen betalen, passen we de service daarop aan. Als we u de hele avond een grote bek en slecht eten mogen geven, valt de fooi uiteraard lager uit.”

 
Deel dit artikel: