Sombere economische vooruitzichten:

Horeca komt overheid tegemoet met noodsteun: “We willen iets terugdoen”

Horeca komt overheid tegemoet met noodsteun: “We willen iets terugdoen”
Foto: Yakobchuk Viacheslav / Shutterstock.com

Horecaondernemers maken in totaal 12 miljard euro vrij voor noodsteun aan de overheid. De overheid kan vanaf 1 november een aanvraag doen voor de zogenoemde TER-regeling (Tegemoetkoming Economische Recessie).

De economische vooruitzichten zijn uiterst somber. Economen verwachten dat de economische groei in ons land volgend jaar stagneert, of dat Nederland zelfs in een recessie belandt. Daardoor komt er bij het Rijk minder geld binnen. Tegelijk is de overheid miljarden kwijt aan energietoeslagen. Overheidsdiensten die door de economische terugval in de problemen komen, kunnen een beroep doen op de horeca.

“De horeca draait momenteel weer als een tierelier. Nu is het moment om iets terug te doen”, zegt voorzitter Ron Stampert van brancheorganisatie Horeca Bedrijven Nederland (HBN).

Het eerste deel van het steunpakket zal begin volgende maand al door de horecabedrijven worden betaald in de vorm van omzetbelasting. “Veel levensvatbare overheidssectoren zijn door hun buffers heen. Zonder steun van de horeca redden ze het niet”, zegt Stampert. “Er zouden duizenden banen verdwijnen als de overheid nu omvalt.”

 
Deel dit artikel: