16 ℃

“Hooikoorts is meestal gewoon aandachttrekkerij”

Het is een misverstand dat hooikoorts alleen wordt veroorzaakt door pollen. Mensen met hooikoorts zijn vooral op zoek naar aandacht. Dat zegt de Spakenburgse huisarts Jos Koelewijn.

Foto: Monkey Business Images / Shutterstock.com

Eén op de vijf Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van hooikoorts. Koelewijn ontdekte dat de aandoening meestal niets te maken heeft met een pollenallergie. In de meeste gevallen gaat het om kinderachtige aandachttrekkerij.

“Zogenaamde hooikoortspatiënten zijn vrijwel altijd oersaaie, oninteressante mensen die om die reden niet opgemerkt worden”, aldus de arts. “Door luid te niezen vragen ze wanhopig om een beetje aandacht. Lichamelijk is er feitelijk niets aan de hand. Met hun irritante niezen willen ze eigenlijk zeggen: ‘kijk mij eens, ik ben zielig’.”

Volgens Koelewijn zijn medicijnen meestal niet nodig. “De omgeving kan de hooikoortspatiënt het beste blijven negeren”, adviseert Koelewijn. “De zogenaamde hooikoortspatiënten die in mijn praktijk komen geef ik een ongelofelijk harde trap onder hun hol. Meestal verdwijnen de klachten dan vanzelf.”

 
Deel dit artikel: