14 ℃

Hoogzwangere Chardonnay (28) ziet af van bevalling

Foto: StoryTime Studio / Shutterstock.com

Een bevalling is lang niet altijd een feest. Vandaag is een actie gestart om aandacht te vragen voor traumatische bevallingen. De 28-jarige Chardonnay Willems heeft inmiddels besloten om af te zien van haar bevalling.

Het romantische beeld dat vrouwen van een bevalling hebben, blijkt niet te kloppen. Onder de hashtag #GenoegGezwegen2020 delen vrouwen hun negatieve bevallingsverhalen. Ze werden ingeknipt, kregen weeënopwekkers en hadden pijn. Een vrouw kreeg van de verloskundige zelfs te horen dat ze een complete baby door haar vagina moest persen.

Chardonnay Willems is geschrokken van de verhalen. Vanmorgen heeft ze haar verloskundige medegedeeld dat ze afziet van de bevalling. “Ik zou eigenlijk over twee weken moeten bevallen, maar voor mij hoeft het niet meer”, zegt ze. “Je hoort zo veel nare verhalen. Verloskundigen die eisen dat je gaat persen en zo. Daar ga ik niet aan meewerken. Ik laat me niet commanderen.”

Chardonnay krijgt wisselende reacties op haar besluit: “Mijn verloskundige toont helaas weinig begrip, maar mijn beste vriendin vindt het juist heel moedig dat ik ‘nee’ durf te zeggen tegen mijn bevalling. Daarom ben ik naar de media gestapt. Ik wil vrouwen laten weten dat ze een keuze hebben. Als je kindje goed zit in je buik, waarom zou je er dan iets aan laten doen?”

 
Deel dit artikel: