23 ℃

Hoge temperatuur mogelijk oorzaak hittegolf

Foto: Budimir Jevtic / R.A.R. de Bruijn Holding BV / Shutterstock.com

Een team van wetenschappers heeft mogelijk de oorzaak gevonden van de hittegolf die Nederland momenteel teistert. Uit diverse onderzoeken en computermodellen blijkt dat de temperatuur waarschijnlijk de boosdoener is.

Sinds het uitbreken van de hittegolf doen speculaties over de oorzaak al de ronde. Geruchten gingen dat luchtstromen vanuit Afrika deze kant op zouden zijn gewaaid. “Dat kan natuurlijk helemaal niet”, zegt klimaatdeskundige Theo Wieltjes. “Ook in Afrika is het nog heet. Het was in Afrika veel koeler geweest als de warmte hierheen was gewaaid.”

“Het is eigenlijk heel simpel”, gaat Wieltjes verder, “We hebben zeer geavanceerde apparaten die de temperatuur op een continue basis meten. Dankzij de metingen weten we dat bij warm weer de kans op een hittegolf toeneemt. Er blijkt een duidelijke correlatie te zijn tussen een hogere temperatuur en de hitte.”

Volgens de deskundige is nog wel meer onderzoek nodig: “Kijk, het is nu nog te vroeg om te zeggen: de hittegolf wordt veroorzaakt door de hoge temperatuur. Maar dat er een verband is, dat is zeker.”

 
Deel dit artikel: