24 ℃

Hoge opkomst bij Europese verkiezingen verwacht: “Belangrijk om mee te beslissen welk type oplaadkabeltje we mogen gebruiken”

Hoge opkomst bij Europese verkiezingen verwacht: “Belangrijk om mee te beslissen welk type oplaadkabeltje we mogen gebruiken”
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

AMSTERDAM - Nederlanders staan massaal te popelen om naar de stembus te gaan. Donderdag mogen 13 miljoen Nederlanders hun stem uitbrengen voor een nieuw Europees Parlement.

Veel Nederlanders zijn van plan om donderdag extra vroeg op te staan, zodat ze vooraan staan in de rij voor het stembureau. “Ik kan bijna niet wachten”, zegt de 32-jarige Bart Aalvissers. “Ik ben een Europeaan in hart en nieren. De Nederlandse politiek interesseert me niet zo veel. Maar gaat het over de landbouwsubsidie voor een boertje in het Zuid-Tsjechische dorp Zblovice, dan kan ik niet wachten om mijn stem te laten horen.”

Ook Trudy Planke (53) heeft haar stem paraat. “In het Europees Parlement wordt bepaald dat bananen niet te krom mogen zijn. En welk oplaadkabeltje we mogen gebruiken. En dat er geld komt voor een skipiste in Bornholm, Denemarken. Dat gaat mij erg aan het hart”, zegt ze. “Wij wonen toevallig in Nederland, maar diep in ons hart voelen we ons allemaal meer Europeaan dan Nederlander.”

 
Deel dit artikel: