21 ℃

Hoeveel fossiele brandstoffen moeten we nog opstoken om deze barre winters te voorkomen?

Foto: GaudiLab / Shutterstock.com

Nederland ligt volkomen stil door het barre winterweer. De wegen zijn onbruikbaar en de treinen rijden niet. Wat kunnen we zelf doen om aan deze winterse verschrikkingen voorgoed een einde te maken?

De gemiddelde temperatuur is in de afgelopen honderd jaar met ongeveer één graad toegenomen. Wetenschappers zijn het met elkaar eens dat dit bij lange na niet genoeg is om de barre Nederlandse winters tot het verleden te laten behoren. Blijkbaar moet het verbranden van fossiele brandstoffen en de ontbossing van de aarde in een hogere versnelling.

Wij vroegen klimaatwetenschapper Munke Peter Kuiperske wat wij als Nederlanders kunnen doen om dit land leefbaarder te maken: “Als wetenschapper moet ik eerst vermelden dat het natuurlijk gaat om de grote getallen. Als klein landje moeten we dus extra ons best doen om het verschil te maken. Mijn advies is om tijdens de maanden met en R in de naam de verwarming standaard op 27 graden te zetten. Ook in de nacht. Verder is het aan te raden om tijdens het ontbijt, de lunch en het avondeten een dubbele cheeseburger te eten en die calorieën vervolgens te verbranden door dagelijks zo veel mogelijk bomen te kappen. Als we dat met z’n allen een paar jaar volhouden, zie ik de toekomst warm en zonnig in.”

 
Deel dit artikel: