12 ℃

Hoekstra wil Russische spionnen voortaan in de eigen regio opvangen

Hoekstra wil Russische spionnen voortaan in de eigen regio opvangen
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken gooit de grenzen dicht voor Russische spionnen. Daarnaast moeten zo’n tien in Nederland woonachtige Russische diplomaten – mogelijk ook spionnen – het land verlaten.

Nederland heeft Russische spionnen altijd ruimhartig opgevangen, maar aan dat beleid komt nu een einde. Vanwege de oorlog in Oekraïne vindt het kabinet het beter om Russische spionnen voortaan in de eigen regio op te vangen. Binnen twee weken worden de spionnen op het vliegtuig naar Moskou gezet.

Hoekstra noemt het uitzetten van de Russische spionnen ‘een logische stap, gezien de huidige geopolitieke situatie’, maar oppositiepartij Forum voor Democratie is kritisch. “Deze spionnen veroorzaken in Nederland geen enkele overlast. Ze doen hun werk onopvallend, in stilte. Ze hebben hier een dekmantel, vrienden, kun kinderen zitten hier op school. In Rusland zullen ze weer een heel nieuw leven moeten opbouwen”, zegt FvD-leider Thierry Baudet.

Baudet vindt het ‘harteloos’ dat het kabinet de Russische spionnen nu alsnog het land uit zet: “Het gaat om spionnen die soms al tientallen jaren in Nederland wonen. Maar wat ik vooral niet begrijp: waarom ben ik de enige die voor deze mensen opkomt?”

 
Deel dit artikel: