22 ℃

Minister Hoekstra vraagt om geduld: “Nieuwe Koude Oorlog laat nog even op zich wachten”

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Het is een vraag die veel Nederlanders bezighoudt: komt er een nieuwe Koude Oorlog met de Russen? Volgens minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken is de relatie tussen Nederland en Rusland slechter dan ooit, maar zit een nieuwe Koude Oorlog er voorlopig niet in. 

Bijna twee maanden na het begin van de Russische invasie in Oekraïne is het Westen nog steeds niet officieel bij de oorlog betrokken. Over en weer zijn er wel sancties, maar van een echte Koude Oorlog is nog geen sprake. Veel Nederlanders vragen zich af waarom het zo lang duurt.

“Hoewel bij beide partijen de wens bestaat, is het ons niet gelukt onze wederzijdse haat op te schalen naar een volwaardige Koude Oorlog”, zei Hoekstra vanmiddag. “Onderling zijn er nog veel meningsverschillen over hoe onze landen invulling zouden moeten geven aan een nieuwe Koude Oorlog.”

Hoekstra heeft met de Russen ook nog geen akkoord kunnen bereiken over het gebruik van kernwapens. “We hebben er genoeg, maar de Russen zien het nog niet zitten. We zullen dus nog even geduld moeten opbrengen”, aldus de minister.

Volgens Hoekstra is de kans op een nieuwe Koude Oorlog nog niet definitief voorbij: “We wachten geduldig tot de Russische maat vol is. In je eentje kun je nou eenmaal geen oorlog voeren.”

 
Deel dit artikel: