21 ℃

Hoekstra houdt Mali verantwoordelijk voor wolk Saharastof

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft de wolk Saharastof die over ons land waaide krachtig veroordeeld. Hoekstra houdt Mali verantwoordelijk voor het stof.

Veel Nederlanders zijn getroffen door de stofwolk. Onder meer in Breda, Eindhoven en Dordrecht werden auto’s en ramen vies. Inlichtingendiensten vermoeden dat het Saharastof afkomstig is uit het noorden van Mali, dat middenin de Sahara ligt.

Volgens minister Hoekstra is het geen toeval dat het Saharastof juist in de week van de gemeenteraadsverkiezingen op ons land neerdaalde. Hoekstra noemde de stofwolk een “directe en lafhartige aanval op onze democratie, in een wereld die toch al verdeeld is”.

Foto: WH Pics / Shutterstock.com

Op deze auto is de schade van de Malinese stofaanval goed te zien.

Toch lijkt het erop dat Mali ermee wegkomt. Een vergeldingsactie is volgens meteoroloog Thomas Indra moeilijk: “Nederland is veel minder droog dan Mali en heeft dus zelf minder stof. Bovendien, áls je terugslaat, dan gaan ook andere landen zich ermee bemoeien en kan het conflict makkelijk escaleren. Voor je het weet, heb je een wereldwijde stofwolk.”

 
Deel dit artikel: