16 ℃

Hoekstra bereid om drugstest te ondergaan na omstreden stikstofuitspraak

Hoekstra bereid om drugstest te ondergaan na omstreden stikstofuitspraak
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

CDA-leider Wopke Hoekstra is bereid om een drugstest te ondergaan, na zijn opmerkelijke uitspraken over het stikstofakkoord. 

Het kabinet was overeengekomen dat in 2030 de uitstoot van stikstof overal in Nederland moet zijn gehalveerd. Maar in een uitgelekt filmpje krabbelt Hoekstra terug en zegt doodleuk dat het halen van de stikstofdoelen in 2030 ‘niet heilig is’. Het filmpje veroorzaakte veel ophef. Zowel politici in de coalitie als leden van de oppositie hadden Hoekstra opgeroepen een drugstest te doen nadat de beelden naar buiten kwamen.

Hoekstra zelf blijft volhouden dat hij niet onder invloed was toen hij de opmerkelijke stikstofuitspraken deed. Om aan alle twijfel een einde te maken, is hij bereid een drugstest te ondergaan: “Ik heb niets te verbergen. Ik zeg wel vaker stomme dingen. Daar heb ik geen drugs voor nodig.”

Hoekstra krijgt naast kritiek ook bijval, onder meer uit Finland. De Finse premier Sanna Marin noemt Hoekstra ‘de coolste CDA-leider van de wereld’: “Hij is pas 46. Hij zoekt af en toe even lekker de grenzen op, net als veel mensen van zijn leeftijd.”

 
Deel dit artikel: