11 ℃

Hoe rijk is de gemiddelde Nederlander?

Over geld hebben Nederlanders niets te klagen. Nederland staat in de top 10 van rijkste landen ter wereld. Maar hoeveel geld heeft de gemiddelde Nederlander precies?

geld-euro-portemonnee-bankbiljetDe gemiddelde Nederlander heeft veel geld. Dat blijkt uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de Duitse verzekeraar Allianz. De doorsnee Nederlander heeft een bezit van € 129.698,-. Halen we daar de schulden – zoals een hypotheek – vanaf, dan bezit de gemiddelde Nederlander een nettobedrag van maar liefst € 80.182,-.

Met dit flinke bedrag staan Nederlanders op de negende plaats van rijkste volken ter wereld. De Zwitsers zijn het allerrijkst, met netto gemiddeld € 170.589,-. Amerikanen komen op de tweede plaats. Onderaan bungelt Kazachstan, waar de gemiddelde burger slechts € 613,- bezit.

Econoom Jochem Rutte is niet verbaasd over de cijfers. “Tachtig mille op de bank lijkt natuurlijk weinig. En dat is het ook. Maar er zijn genoeg Nederlanders in rijtjeshuizen met hooguit vijftigduizend euro spaargeld, of zelfs nóg minder. Ik weet precies wie ze zijn. Kansloos volk. Ja, zij trekken het landelijk gemiddelde flink omlaag.”

 
Deel dit artikel: