13 ℃

Hoe racistisch is Nederland? Meer vlees gegeten, maar veel minder vleermuisvlees

Foto: Sama Ja / Shutterstock.com

De vleesconsumptie in Nederland is voor het tweede jaar op rij gestegen. Kip blijft de absolute favoriet onder vleeseters, maar de consumptie van vleermuisvlees is gekelderd. Volgens het VIF heeft dit alles te maken met racistische vooroordelen en vooringenomenheid.

Ter vergelijking: jaarlijks worden in ons land zo’n 200 miljoen kippen gegeten, zeventig keer zo veel als het aantal vleermuizen. Vleermuisvlees is in Nederland nooit echt populair geweest, maar dit jaar is de verkoop van dit vlees volledig ingestort. Volgens Magnus Iljadotter, groothandelaar in vleermuisvlees, is de verkoop met ruim 90 procent gedaald: “Sinds het coronavirus lijkt vleermuisvlees wel besmet in Nederland. Onbegrijpelijk dat ongefundeerde vooroordelen tot zulke heftige reacties kunnen leiden.”

Volgens Sara Leichtgetönt van het het platform VIF (Vlees Is Fascistisch) onderstreept dit de stelling dat vleeseters fascistisch tuig zijn: “Ons platform waarschuwt al jaren voor de vleeseter. Nu blijkt nog maar eens dat dit niet ongegrond is. Er komt een onschuldig griepvirusje van de vleermuis in China en hoppa, de vleeseter wil niets meer van dit diertje weten. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om in te zien dat dit alles te maken heeft met feitenvrije vreemdelingenhaat en afschuw voor het onbekende.”

 
Deel dit artikel: