18 ℃

Hoe praat je met je kinderen over heftig nieuws?

Elke week leggen we een lezersvraag voor aan de deskundige. Deze week beantwoordt pedagoge Willemijn van der Hurk de vraag van Janneke van Dordt, moeder van de 6-jarige Sam.

Foto: Captain Productions / Shutterstock.com

Janneke: “Ik wil mijn 6-jarige zoon wat meer van de maatschappij bijbrengen, door hem op de hoogte te houden van wat er in de wereld gebeurt. Maar ik weet niet hoe ik mijn zoon het heftige nieuws moet vertellen. Hoe moet ik hem bijpraten over aanslagen, oorlogen en genocide? Moet dat op een speelse manier? En moet ik alleen makkelijke woorden gebruiken?”

Willemijn van der Hurk, pedagoge: “Beste Janneke, denk je nou echt dat je een kind op een speelse manier op de hoogte kunt houden van de harde realiteit? Je kind denkt dan juist dat het allemaal nep is. Je moet je kind er gewoon bij betrekken, door te zeggen dat het allemaal door hem komt. Dan komt het tenminste binnen. Natuurlijk zal je kind gaan huilen, maar is dat erg? Een echte moeder kan wel tegen een beetje gejank van haar kind. Ontwijk moeilijke woorden niet, maar gebruik ze juist zo veel mogelijk. Als je huilebalk vraagt wat een moeilijk woord betekent, laat je hem de betekenis opzoeken en overschrijven. Dan leert dat gedrocht ook nog wat.”

 
Deel dit artikel: