23 ℃

Hoe Lang (55) is racistische grapjes over zijn naam en afkomst meer dan zat

Hoe Lang (55) is racistische grapjes over zijn naam en afkomst meer dan zat
Foto: 9nong / Shutterstock.com

HENGELO - Het is de zoveelste keer dat Hoe Lang met dezelfde flauwe grap wordt geconfronteerd: “Hoe Lang is een Chinees?” En elke keer weer moet hij zijn geduld bewaren terwijl mensen zonder duidelijke reden in lachen uitbarsten. Voor de 55-jarige Hoe Lang, oorspronkelijk afkomstig uit Taiwan, is de maat vol.

“Ze kennen me niet eens”, zegt Hoe Lang met een zucht. “Ja, ik heb een Aziatisch uiterlijk, maar kunnen ze alsjeblieft in mijn paspoort kijken? En zelfs áls ik Chinees was, waarom zou dat dan grappig zijn?”

Hoe Lang, die al zijn hele leven in Hengelo woont, heeft decennialang geprobeerd zijn vermeende Chinese afkomst te ontkennen. Hij weigert Chinese gerechten te eten, vermijdt Chinese films en televisieprogramma’s en doet zijn best om Chinese tekens te vermijden. “Ik ben 100% Taiwanees”, verklaart hij stellig, terwijl hij zijn Chinese achternaam angstvallig verbergt.

Radeloos door de steeds terugkerende grappen over zijn naam en afkomst ziet Hoe Lang nog maar één uitweg: “Ik overweeg serieus om mijn naam te veranderen in de Nederlandse vertaling die ik zo vaak hoor. Het klinkt eigenlijk best wel goed: ‘Eén meter Zestig’.”

 
Deel dit artikel: