18 ℃

Hoe gevaarlijk is de listeria-bacterie echt?

Het imago van de listeria-bacterie heeft een flinke deuk gekregen. Vrijdag werd bekend dat in de afgelopen jaren drie doden zijn gevallen door het eten van vleeswaren die besmet waren met de listeria-bacterie. Hoe gevaarlijk zijn de diertjes echt? Wij vroegen het aan microbioloog Alphons Droog.

Foto: Negro Elkha / Shutterstock.com

Vleeswaren van producent Offerman werden halsoverkop uit de winkel gehaald, omdat de producten besmet zouden zijn met de listeria-bacterie. “Vreselijk, vooral voor het diertje zelf”, zegt bioloog Alphons Droog. “Als er iemand voedselvergiftiging heeft, krijgen bacteriën altijd de schuld. Zielig, want ze kunnen zich niet verdedigen.”

Volgens Droog zijn listeria-bacteriën niet eng: “Als mensen eens de moeite zouden nemen om ze beter te leren kennen, zien ze dat het eigenlijk heel vriendelijke beestjes zijn. En met hun lichtbruine lijfjes en 16 pootjes zijn ze ook nog heel schattig om te zien.”

“Als je gewoon aardig bent tegen listeria-bacteriën doen ze geen vlieg kwaad”, weet Droog. “Ze houden er van als je zachtjes met je pink over hun nekjes streelt. Want het zijn knuffelberen hoor, die listeria-bacteriën. Je kunt urenlang met ze kroelen, dat vinden ze heerlijk. Zolang je ze niet binnenkrijgt is er eigenlijk niets aan de hand. Ja, kleine kinderen en ouderen, daar hebben ze een tyfushekel aan. Maar wie niet?”

 
Deel dit artikel: