1 ℃

Hoe gevaarlijk is de hitte in Zuid-Europa? Mirjam (46) had het ook ooit warm

Hoe gevaarlijk is de hitte in Zuid-Europa? Mirjam (46) had het ook ooit warm
Foto: Krylova nlp / Nogkin / Shutterstock.com

In Zuid-Europa worden momenteel alle temperatuurrecords verbroken. Mensen in onder meer Griekenland, Italië en Spanje zoeken hun toevlucht bij fonteinen en zwembaden, op zoek naar wat verkoeling. De extreme hitte kan gevaarlijk zijn. De 46-jarige Mirjam Ekkelhoute weet dat uit eigen ervaring. Twee jaar geleden kreeg ook zij het warm.

“We verbleven op een camping in Sevilleja de la Jara, iets ten zuiden van Madrid. In het begin leek er niets aan de hand en hadden we gewoon een fijne vakantie. Maar na een paar uur merkte ik dat ik begon te zweten”, herinnert Mirjam zich. “Tijdens een potje tafeltennis begon ik nóg meer te zweten. Het vocht liep zo over mijn rug. Toen heeft mijn man me naar een dokter gebracht. Achteraf bezien is dat misschien mijn redding geweest.”

De dokter constateerde dat Mirjam het warm had. “Toen hij dat vertelde, schrok ik wel even”, vertelt ze. “Het menselijk lichaam bevat zo’n 40 liter vocht en daar moet je niet te veel van kwijtraken. Je kunt dus niet eindeloos blijven zweten. Uiteindelijk ga je eraan dood.”

Bevroren water

De arts adviseerde Mirjam om veel te drinken, luchtige kleding te dragen en vooral ’s middags rustig aan te doen: “Ik kreeg ijsblokjes mee. Dat zijn stukjes bevroren water in de vorm van een kubus. De Spanjaarden gebruiken die als medicijn voor mensen die het warm hebben.”

En hielpen de adviezen van de dokter? “Ja, godzijdank wel”, zegt Mirjam. “Maar dit had natuurlijk heel anders af kunnen lopen. Als ik in een dikke jas als een dolle stier over de camping was gaan rennen, had ik hier misschien niet meer gezeten.”

 
Deel dit artikel: