12 ℃

De Pieten-discussie… hoe bespreek je het met je kind?

Maar weinig ouders betrekken hun kind bij de discussie over Zwarte Piet.  Toch is dat belangrijk. Hoe maak je het probleem bespreekbaar voor kleuters? Pedagoog Gerard Zilver geeft advies.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Volgens sommigen is Zwarte Piet een uiting van racisme, anderen vinden van niet. In de afgelopen weken werd uitgebreid voor en tegen Zwarte Piet gedemonstreerd. Toch bespreken ouders het probleem meestal niet met hun kind. En dat is raar, want het sinterklaasfeest is vooral bedoeld voor kinderen.

“Racisme is een lastig begrip, zeker voor kleuters. Voor hen is Zwarte Piet gewoon een vrolijke kindervriend. Toch is het belangrijk om de Zwarte Piet-discussie ook thuis te voeren. Je kind kan dan zelf een standpunt innemen”, adviseert Zilver.

Volgens de pedagoog is eenvoudig taalgebruik belangrijk. “Vertel je kind rustig dat donkere mensen vroeger als slaven werden onderdrukt en gemarteld. En dat sommige mensen vinden dat Zwarte Piet daar alles mee te maken heeft”, aldus de pedagoog. “Laat je eigen mening achterwege. Je kind moet juist zélf bepalen of het voor of tegen Zwarte Piet is.”

Bart en Monique Richterlee discussieerden over Zwarte Piet met hun dochter Cheryl (4). “Het was een lang en moeilijk gesprek”, zegt de moeder. “Van ons mag Zwarte Piet best blijven hoor, maar Cheryl heeft zelf gekozen voor een roetveegpiet. Cheryl heeft gewoon ontzettend veel moeite met het koloniale verleden.”

 
Deel dit artikel: