17 ℃

HITTEHEL: Zaterdag opnieuw tropisch warm

Opnieuw wordt ons land getroffen door absurde temperaturen. Zaterdag loopt de temperatuur op tot ver boven de 30 graden. Aan de hittehel lijkt voorlopig geen einde te komen.

Foto: Z. Jacobs / Shutterstock.com

Volgens weerbureau Weeronline moet de schuld van de extreme temperaturen worden gezocht in Afrika. De hitte die ons land momenteel teistert is afkomstig uit gebieden in Midden-Afrika. Vanuit landen als Ethiopië, Soedan en Tsjaad zou hete lucht richting ons land worden geblazen.

Of de Afrikaanse landen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de hittegolf is nog maar de vraag. “Juridisch ligt dat vrij ingewikkeld”, zegt de Utrechtse strafrechtadvocaat Mr. René Tombolijn. “Zelfs als kan worden bewezen dat de hete lucht inderdaad afkomstig is uit Afrika, kunnen die landen zich beroepen op overmacht, of force majeure. Als de rechter hier in meegaat, gaan de Afrikaanse regimes vrijuit.”

Volgens Tombolijn heeft ons land flinke economische schade door de hittegolf. Fabrikanten van schaatsen, erwtensoep en mutsen zouden miljoenen euro’s mislopen door het warme weer. Onderzocht wordt of de schade op de Afrikaanse landen verhaald kan worden.

 
Deel dit artikel: