16 ℃

Wetenschappers: “Hittegolf Zuid-Europa vermoedelijk veroorzaakt door extreme temperatuur”

Wetenschappers: “Hittegolf Zuid-Europa vermoedelijk veroorzaakt door extreme temperatuur”
Foto: Kuki Ladron de Guevara / Shutterstock.com

Zuid-Europa heeft momenteel te maken met een hittegolf. Tegelijk lopen de temperaturen daar op tot ver boven de 40 graden. Wetenschappers vermoeden dat er een verband bestaat.

“We weten al dat hittegolven vrijwel uitsluitend voorkomen als het erg warm is. Dat zien we nu ook weer in Spanje en Italië. Je zou kunnen zeggen dat hittegolven en hoge temperaturen dikwijls hand in hand gaan. Maar wat wij als wetenschappers graag willen weten, is of er daadwerkelijk een causaal verband bestaat”, zegt meteoroloog Thomas Indra van MeteoScience.

Overigens komen hittegolven niet alleen voor in Zuid-Europese landen, maar ook bij ons in Nederland. Om dat te illustreren, pakt Indra de meetgegevens van vorig jaar erbij: “In de tweede week van augustus 2022 was in ons land sprake van een hittegolf. Op hetzelfde moment registreerden onze meetstations een buitentemperatuur van meer dan 30 graden. Toeval? Ik denk het niet.”

“Uiteraard mogen wij als wetenschappers nooit uitgaan van vermoedens”, benadrukt Indra. “Het is nu nog te vroeg om te zeggen dat hittegolven direct veroorzaakt worden door hoge temperaturen. Daarvoor is eerst nog heel veel onderzoek nodig.”

 
Deel dit artikel: