19 ℃

HITTEGOLF: Waarom bereiden Nederlanders zich niet voor?

Deze week loopt de temperatuur op tot zo’n 40 graden. Toch zijn miljoenen Nederlanders nog niet voorbereid op de naderende hitte. Dat blijkt uit een peiling van bureau QuestionIt.

Foto: Delpixel / Shutterstock.com

“De heetste hitte ooit.” Zo noemt weerman Reinout van den Born van MeteoGroup het weerbeeld van de aankomende dagen. Komende donderdag kan de temperatuur met gemak oplopen tot 39 of zelfs 40 graden. Toch hebben veel Nederlanders nog geen maatregelen genomen tegen de extreme hitte.

Uit onderzoek van bureau QuestionIt blijkt dat 73 procent van de Nederlandse bevolking nog geen verkoeling zoekt. “Verkoeling staat niet eens in de top 3 van meest gezochte woorden op Google. Dan denk ik: mensen, word wakker!”, zegt onderzoeksleider Wilco Bols.

“In plaatsen als Deventer, Breda en Arnhem gingen mensen vanmorgen nog gewoon naar hun werk, alsof er niets aan de hand is. Gekkenwerk”, vervolgt Bols. “In het binnenland heb je met deze temperaturen niets te zoeken. Langs de kust kun je afkoelen in de zee. Dat kan je overlevingskansen aanzienlijk vergroten. Toch maken miljoenen Nederlanders nog geen aanstalten om naar de kust te vluchten. Onbegrijpelijk.”

Gemeenten proberen in de komende dagen nog mensen naar het strand te jagen. “Vandaag en morgen rijden we met geluidswagens rond”, laat een woordvoerder van de gemeente Strielwouden weten. “Elk mensenleven telt. We hopen zo veel mogelijk inwoners op tijd in zee te krijgen, uiteraard zonder paniek te zaaien.”

 
Deel dit artikel: