17 ℃

“Hitler zal de oorlog intussen wel gewonnen hebben”

Steeds meer mensen kiezen ervoor om het nieuws niet meer te volgen. Een bomaanslag in Duitsland, een bloedige gijzeling in Frankrijk, een schietpartij in Amerika… we kunnen al die vreselijke berichten niet meer aan. Marinus Hoenderveld volgt het nieuws al 75 jaar niet meer.

marinus-hoenderveldEen groeiend aantal Nederlanders sluit zich bewust af van het nieuws, schreef NRC Handelsblad deze week. Ook Marinus Hoenderveld kreeg genoeg van de verschrikkingen in de wereld. “In de krant las ik niets dan oorlog, oorlog en nog eens oorlog. Op een gegeven moment dacht ik: nu is het genoeg. Dat was in de zomer van ’43.”

Hoenderveld is bijna honderd jaar, maar voelt zich nog fit. “Ik leef zonder zorgen. Ik maak me niet druk meer om de gruwelijkheden in de Jappenkampen of het communisme. Ik doe niet mee aan achterlijke trends, zoals de telefooncel en penicilline.”

Na driekwart eeuw zonder krant en radio heeft Hoenderveld geen idee meer van de actualiteit. “Hitler zal de oorlog intussen wel gewonnen hebben”, vermoedt hij. “Ik hoor al een tijdje geen Spitfires meer. Maar of de wereld veiliger is geworden? Ik denk het niet. Ja, het Midden-Oosten misschien. Daar gebeurt nooit wat.”

 
Deel dit artikel: