13 ℃

Historische spelfout rechtgezet: Amsterdam wordt weer Amsteldam

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Amsterdam wordt in de loop van volgend jaar weer Amsteldam. Uit historisch onderzoek blijkt dat onze hoofdstad al eeuwenlang onterecht Amsterdam wordt genoemd.

“Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel”, zo vermeldt de bekende informatiesite Wikipedia. Er is niet veel fantasie of intelligentie nodig om te begrijpen dat Amsterdam eigenlijk Amsteldam zou moeten heten. De Gemeente Amsterdam heeft zich dit inmiddels ook gerealiseerd. “In de naamgeving van onze gemeente is in het verleden helaas een pijnlijke fout geslopen. Dat had natuurlijk al veel eerder gecorrigeerd moeten worden, maar wij zeggen nu: beter laat dan nooit”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

In de loop van volgend jaar zullen alle borden waarop ‘Amsterdam’ staat vervangen worden. Aan bedrijven en instellingen die in Amsterdam gevestigd zijn is gevraagd om alle plaatsnaamvermeldingen te wijzigen. “We moeten deze misstap zo snel mogelijk rechtzetten”, geeft de woordvoerder van de Gemeente Amsterdam aan. “Hoe de vergissing is ontstaan, vinden we minder belangrijk. Waar het nu om gaat is dat we met de juiste naam naar de toekomst kijken.”

De correctie heeft ook gevolgen voor sommige Amsterdamse wijken. Zo zal de Jordaan worden teruggegeven aan Israël en krijgt de wijk Bos en Lommer weer de oude naam Klein-Marokko.

 
Deel dit artikel: