13 ℃

Historicus boos om etiket Hertog Jan

Een etiket met de afbeelding van de hertog Jan I van Brabant schiet in het verkeerde keelgat bij historicus Pierre Maréchal. Volgens de historicus wordt de hertog afgeschilderd als alcoholist. “Uitermate kwetsend en historisch onjuist”, aldus Maréchal.

hertog-janOp de producten van de Limburgse brouwerij Hertog Jan staat een portret van hertog Jan I van Brabant, die regeerde van 1267 tot 1294. De brouwerij gebruikt zijn afbeelding al jaren, maar het is de vraag of de brouwers daarvoor ooit toestemming hebben gevraagd aan de nabestaanden.

“Het is ronduit respectloos om de hertog als bierzuipende levensgenieter af te beelden”, moppert de historicus. “Men dronk destijds bier, omdat water sterk vervuild was. Daar kon je ziek van worden. Door de ontsmettende werking van alcohol was bier veel veiliger. Mensen vonden het smerig, maar ze hadden geen keus.”

Maréchal eist dat fabrikanten onmiddellijk stoppen met het misbruiken van historische figuren om hun producten te verkopen. “Stel je voor dat een begrafenisondernemer over 800 jaar uw naam gebruikt, omdat u altijd zo’n dooie zak was. Zou u dat leuk vinden?”

 
Deel dit artikel: