16 ℃

Historici vinden deurbelcamera uit 19e eeuw

Historici vinden deurbelcamera uit 19e eeuw
Foto: Raymond Orton / Prostock-studio / OZMedia / Shutterstock.com

PéRIGNAC - Deurbelcamera’s zijn de laatste jaren weer enorm in opkomst. Naar schatting 26 procent van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels zo’n ‘slimme bel’ naast de deur hangen. Toch blijken de apparaatjes al veel ouder dan gedacht.

In Frankrijk hebben historici een van de oudste deurbelcamera’s ter wereld gevonden. De deurbelcamera werd ontdekt tijdens renovatiewerkzaamheden aan een oud klooster in Pérignac. De deurbelcamera is vermoedelijk 130 tot 150 jaar oud.

“Een verbazingwekkende ontdekking, vooral omdat tot nu toe werd gedacht dat deurbelcamera’s pas enkele jaren bestaan. Nu blijkt dus dat mensen in de 19e eeuw ook al zo’n apparaatje naast hun voordeur hadden”, zegt geschiedkundige Donald Zuurdeegh.

Overigens waren de deurbelcamera’s destijds veel minder geavanceerd dan nu. “Het waren primitieve cameraatjes zonder wifi en bijbehorende app”, legt Zuurdeegh uit. “Bezoekers die aan de deur stonden, moesten zelf op het knopje drukken om een foto te maken. En daarna moest de foto nog worden ontwikkeld. Het kon met gemak vier of vijf uur duren voordat de bewoner kon zien wie er aan de deur stond.”

 
Deel dit artikel: