11 ℃

Wetenschapper waarschuwt: “Het wordt steeds eerder donker”

Wetenschapper waarschuwt: “Het wordt steeds eerder donker”
Foto: Altrendo Images / Shutterstock.com

Als we nu niet ingrijpen, ziet ons land steeds minder daglicht. Die waarschuwing komt van klimaatwetenschapper Gijsbert Cochon. Het wordt ’s avonds steeds eerder donker en de zon komt ’s ochtends later op, zo blijkt uit een studie.

Uit waarnemingen blijkt dat de natuur verandert. “Vorige maand ging de zon pas onder om 22:00 uur, nu wordt het al donker rond half tien. Dat is een verschil van een half uur. Je zou kunnen zeggen dat de dagen steeds korter worden”, waarschuwt de wetenschapper.

De onheilspellende theorie van Cochon is niet onomstreden. Wetenschappers in Australië doen het bericht af als “onzin”, maar volgens Cochon is dat naïef: “We kunnen niet onze kop in het zand blijven steken. Daglicht is cruciaal voor het leven op aarde”, aldus de wetenschapper.

Volgens Cochon zijn dringend maatregelen nodig om het proces te stoppen. Welke maatregelen dat zijn, laat hij in het midden: “Dat is aan de politiek om te bepalen. Wel is er haast bij. Als deze trend zich in dit tempo doorzet, zou het over een paar maanden al om half vijf ’s middags pikdonker kunnen zijn.”

 
Deel dit artikel: