19 ℃

Het wordt MIN TIEN!

Ons land krijgt te maken met twee uitzonderlijk koude dagen. ’s Nachts het zelfs zeer streng vriezen. Plaatselijk kan de temperatuur dalen tot MIN TIEN. Volgens weerbureau MeteoScience was het sinds het begin van de metingen nog nooit zo koud in november.

koud-kou-winter-vrieskou-vorst-ijskoudDe kou wordt veroorzaakt door een koele stroming uit Scandinavië in combinatie met een heldere lucht. Hierdoor koelt het ’s nachts flink af. “Een graadje of tien onder nul, maar door de wind voelt het kouder aan. De gevoelstemperatuur ligt in de komende nachten op -15”, zegt Thomas Indra van MeteoScience.

Vooral voor dieren kan de kou als een onaangename verrassing komen. “Als je bijvoorbeeld een mus bent en je bent dit voorjaar geboren, dan heb je nog nooit zulke koude nachten meegemaakt”, zegt Indra. “Maar ook voor mensen is het afzien. Denk maar aan zwervers of goedkope heroïnehoertjes, die met dit weer toch de straat op moeten om hun dagelijkse dosis te kunnen bekostigen. Die zijn blij als ze even in mijn warme auto mogen zitten.”

Vanaf woensdag neemt de kou geleidelijk af.

 
Deel dit artikel: