18 ℃

Het ‘Irma-effect’: Steeds meer mensen willen doof zijn

Foto: YT CC

De populariteit van doventolk Irma Sluis is ongekend groot. Zo groot zelfs dat steeds meer mensen doof willen worden. De Belangenvereniging voor Dove Mensen (BDM) wordt overstelpt met met telefoontjes en mailtjes. Belangrijkste vraag: Hoe word ik zo snel mogelijk doof?

Dankzij Irma Sluis, de populaire gebarentolk van de persconferenties over het coronavirus, staan doven weer volop in de belangstelling. Ray Wonders, bestuurslid van de BDM, is gematigd positief over deze aandacht: “Het is uiteraard hartstikke fijn dat Irma er voor heeft gezorgd dat doof zijn hip is geworden. Heel lang zaten we toch in een verdomhoekje. Mensen dachten dat wij allerlei vreemde klanken uitstoten tijdens het communiceren. Nu weet iedereen dat wij met een geraffineerd handenspel een zeer gracieuze eigen taal hebben.”

Toch ziet Wonders ook nadelen: “Als de corona-epidemie over een tijdje is overgewaaid, zal ook Irma niet meer te zien zijn. Ik ben bang dat al die duizenden mensen die nu een forse breinaald in hun oren steken, tegen die tijd spijt krijgen van hun vrijwillige doofheid.”

 
Deel dit artikel: