15 ℃

Hersenupdate brengt verloren kennis terug

Dankzij onderzoek van de Universiteit Twente is het mogelijk geworden om op eenvoudige wijze bij iedereen een hersenupdate uit te voeren. Zo’n hersenupdate houdt in dat het hersengedeelte waarin kennis en informatie is opgeslagen een opfrisbeurt krijgt. Dat kan nodig zijn na hersenletsel, of na een stevig avondje doorzakken.

Foto: Yakobchuk Viacheslav / Shutterstock.com

Hoogleraar Katinka Haversloot vertelt hoe de hersenupdate gaat: “Net als bij een EEG worden er elektroden op iemands hoofd geplaatst. Deze registreren welke kennis er ooit opgeslagen is geweest en zetten die keurig weer terug. U begrijpt dat zo’n update langer duurt bij mensen die in hun leven veel kennis hebben vergaard. Neem een professor of een technisch vakman, daar ben je soms een hele dag mee bezig.

Haversloot heeft de hersenupdate inmiddels succesvol getest. “Grappig is dat we het ook bij dieren hebben uitgeprobeerd. Zo blijkt dat je de hersenen van een mug in één seconde weer helemaal kunt updaten en die van een kip in vijf seconden. De herseninhoud van een zoogdier, zoals een varken, is weer wat groter. Daar heb je wel vijf minuten voor nodig, zeg maar ongeveer dezelfde tijd als voor een Feyenoordsupporter.”

 
Deel dit artikel: