16 ℃
Horeca pakt personeelstekort aan

“Hersenchirurg kan in twee jaar worden omgeschoold tot ober”

“Hersenchirurg kan in twee jaar worden omgeschoold tot ober”
Foto: O Akira / Kreatorex / dotshock / Shutterstock.com

Horecabedrijven komen met een nieuwe oplossing voor het personeelstekort in de sector. Branchevereniging Horeca Bedrijven Nederland (HBN) gaat actief op zoek naar hersenchirurgen die zich willen laten omscholen tot ober.

“Het idee is tijdens een brainstorm ontstaan”, zegt HBN-woordvoerder Ron Stampert. “Het lukt ons niet om via de normale wegen aan nieuw personeel te komen. Daarom moeten we nu echt zoeken op plekken waar we niet eerder hebben gezocht.”

Stampert rekent op veel belangstelling: “Hersenchirurgen moeten eigenlijk altijd binnen werken, óók als het mooi weer is. Dat is niet altijd leuk. Wij kunnen ze een prachtige baan aanbieden op een zonnig terras met een fatsoenlijk salaris. Als je er zo over nadenkt, is de keuze natuurlijk snel gemaakt.”

“Een carrièreswitch van hersenchirurg naar ober ligt niet direct voor de hand”, geeft Stampert toe. “Maar ik denk dat het kan. Hersenchirurgen zijn doorgaans geen domme jongens. Ik denk dat we ze binnen twee jaar kunnen klaarstomen voor het horecavak. Als je een gecompliceerde hersenoperatie kunt uitvoeren, dan kun je na de juiste training ook drankjes uitserveren. En als je goed je best doet, kun je rekenen op flinke fooien. Die krijg je in de operatiekamer niet.”

 
Deel dit artikel: