18 ℃
Frikandellentekort:

Henk Staghouwer tijdelijk aangesteld als minister van Snacks en Fastfood

Henk Staghouwer tijdelijk aangesteld als minister van Snacks en Fastfood
Foto: Massimo Parisi / Kurhan / Shutterstock.com / Martijn Beekman / RVD

Voormalig minister van Landbouw Henk Staghouwer zal in ieder geval tot volgend jaar een tijdelijke ministerspost voor Snacks en Fastfood invullen. Staghouwer moet voorkomen dat er tekorten ontstaan aan met name frikandellen, patat en frituurolie.

Vorige week ontstond enige ophef, nadat producenten alarm sloegen over de beschikbaarheid van frikandellen in ons land. Vandaag klonk ook een noodkreet van brancheorganisatie ProFri over de prijs van patat. Staghouwer trad eerder deze week af als minister van Landbouw en heeft dus tijd over. Die tijd zal hij besteden aan het reguleren van de productie- en leveringscapaciteit van snacks en fastfood.

“Op dit moment is volstrekt onduidelijk hoeveel frikandellen landelijk bezien in voorraad zijn. Dat zal dus eerst zorgvuldig in kaart moeten worden gebracht. Met het oog op de komende winter is het zaak om de beschikbare opslagcapaciteit voor ten minste 80 procent te vullen met frikandellen”, aldus Staghouwer.

Door betere monitoring wil Staghouwer voorkomen dat het frikandellentekort overslaat op andere snacks: “Als frikandellen schaarser worden, zullen meer consumenten hun toevlucht zoeken in alternatieve snacks. Tegelijk zien we dat Rusland de banden met Aziatische landen aanhaalt. Als de handelsbetrekkingen met China verslechteren, kan dat leiden tot een tekort aan bijvoorbeeld vlammetjes en bamihappen.”

 
Deel dit artikel: