Ontdekker van de sperzieboon overleden

Budimir Jevtic / Shutterstock.com

In de Belgische plaats Namen is bioloog Henk Sperzie overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Sperzie ontdekte als eerste dat de naar hem vernoemde boon beter niet gerookt, maar gegeten kan worden.

Sperzie ontdekte de boon per toeval tijdens een wandeltocht door Zuid-Amerika. De lokale bevolking stak de boon aan en inhaleerde de dampen vanwege het hallucinerende effect. Omdat Sperzie leed aan bronchitis besloot hij de boon niet te inhaleren, maar te eten. Enthousiast over de nietszeggende smaak haalde hij de boon naar Europa.

Met zijn puntige, groene uiteinden werd de ‘sperzieboon’ al snel een succes. Met name na de Tweede Wereldoorlog nam de populariteit van het boontje sterk toe. De boon kon eenvoudig zelf worden gezaaid en gekweekt. Sperzie’s ontdekking is tegenwoordig in duizenden tuinen te vinden.

Ter promotie van de boon schreef Sperzie diverse kookboeken, waarin uitsluitend gerechten met sperziebonen te vinden zijn. Zijn bekendste gerecht is een bosje sperziebonen omwikkeld met spek. Daar is hij overigens niet rijk van geworden; Sperzie gaf zijn kookboeken gratis weg. De bekende uitdrukking ‘voor spek en bonen’ verwijst hiernaar.

Tot op hoge leeftijd bleef Henk Sperzie zoeken naar eetbare planten. Dat werd uiteindelijk zijn dood.

 
Deel dit artikel: