Hemelvaartmissen volgens politie rustig verlopen: “Slechts een tiental vechtpartijen in kerken”

Hemelvaartmissen volgens politie rustig verlopen: “Slechts een tiental vechtpartijen in kerken”
Foto: Minhanphotos / Dutchmen Photography / Prostock-studio / Shutterstock.com

“Relatief rustig”, noemt politiewoordvoerder Swieber Putijn het verloop van Hemelvaartsdag 2023. Volgens de woordvoerder was het een van de rustigste Hemelvaartsdagen van de afgelopen tien jaar.

Op Hemelvaartsdag worden traditioneel veel missen gehouden in kerken. Dit jaar zijn de missen volgens de politie vrijwel overal gemoedelijk verlopen. Maar zoals elk jaar waren er toch weer enkele gewelddadige incidenten. “Elk jaar zien we dat het onrustig is bij missen in kerken door het hele land. Ook dit jaar moest de politie ingrijpen, maar het bleef bij een handvol zwaargewonden en enkele tientallen lichtgewonden die na een behandeling in het ziekenhuis vrijwel direct weer naar huis konden”, aldus de politiewoordvoerder.

Naast gewelddadigheden werd er ook weer veel bier gegooid naar de kansels en gingen er meerdere rookbommen af in kathedralen. Putijn zou graag zien dat aan deze traditie een einde komt: “Ik kan me heel goed voorstellen dat gelovigen behoefte hebben om hun vreugde en extase over de geslaagde Hemelvaart van Jezus te vieren. Maar is het nou echt nodig om daarvoor priesters met glazen bier te bekogelen en vuurwerkpotten af te steken?”

 
Deel dit artikel: