21 ℃

“Help! Mijn dochter zegt ‘jij’ tegen mij”

“Help! Mijn dochter zegt ‘jij’ tegen mij”
Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock.com

Elke maand leggen we een lezersvraag voor aan de deskundige. Vandaag beantwoordt pedagoog Gerard Zilver de vraag van mevrouw Wissemans, moeder van Anne (2).

Mevrouw Wissemans (29): “Ik probeer mijn dochter fatsoenlijk op te voeden, maar Anne loopt de kantjes er vanaf. Steeds vaker probeert ze mij aan te spreken met ‘jij’ en ‘mama’. Zó ordinair! Waar haalt zo’n kind het lef vandaan, vraag ik mij af. Moet ik dit accepteren?”

Gerard Zilver, pedagoog: “Ik kan mij uw frustratie goed voorstellen. Kinderen worden helaas steeds brutaler. Veel kinderen kennen niet eens meer de betekenis van vousvoyeren. Dat is jammer. Natuurlijk hoeft u dit gedrag niet te pikken. U bent een volwassene en kinderen horen u aan te spreken met ‘u’ en ‘mevrouw’. Dat geldt uiteraard ook voor uw dochter.”

“Het heeft allemaal te maken met een stukje respect. Uw kind denkt weg te komen met simpele zinnetjes als ‘broek geplast’. En dan moet u opdraven om de boel te verschonen? Kom nou! Uw kind had ook kunnen zeggen: ‘zou u alstublieft mijn luier willen verschonen, mevrouw Wissemans?’. Een heel verschil!”

 
Deel dit artikel: