18 ℃

Helft van vrouwelijke werknemers krijgt weleens ongevraagd kerstpakket van leidinggevende

Helft van vrouwelijke werknemers krijgt weleens ongevraagd kerstpakket van leidinggevende
Foto: Fizkes / BDS Piotr Marcinski / Pixel Shot / Shutterstock.com

Van je leidinggevende een doos met allerlei lekkernijen ontvangen zónder dat je daarom hebt gevraagd. Het overkwam de 24-jarige Ilse Bretels uit Delft. “Hij stond er ineens mee bij mijn bureau. Ik durfde op dat moment geen nee te zeggen”, vertelt ze.

Ilse is niet de enige. Uit een onderzoek van bureau QuestionIt blijkt dat de helft van de vrouwelijke werknemers in ons land weleens ongevraagd een kerstpakket heeft ontvangen van een leidinggevende. Vaak gaat het om mannen die zonder voorafgaande toestemming een doos met lekkernijen willen geven aan een vrouwelijke collega. Veel vrouwen vinden dat intimiderend, of voelen zich daar op z’n minst onprettig bij.

“Vrouwen moeten zich realiseren dat ze een kerstpakket beslist niet hoeven te accepteren”, zegt arbeidscoach Suzanne Luikjes. “Kerst is een privéaangelegenheid. Daar mag een collega zich niet zomaar mee bemoeien. Als een mannelijke collega met dit soort cadeautjes aan komt zetten, geef dan duidelijk aan dat hij over je grenzen gaat. Blijft hij aandringen, dan kun je een melding maken bij de personeelsafdeling of een vertrouwenspersoon.”

Ook Ilse overweegt om een klacht in te dienen tegen haar leidinggevende. “Ik heb de amandelkoekjes uit het kerstpakket inmiddels wel opgegeten”, geeft ze toe. “Ik was zo overrompeld, dat ik het pakket heb aangenomen. Maar dat had ik natuurlijk nooit moeten doen. Wie weet wat die smeerlap ervoor terug wil.”

 
Deel dit artikel: