24 ℃
Verkeersdeskundige:

Helft van Nederlandse motoren maakt nog veel te weinig lawaai

Helft van Nederlandse motoren maakt nog veel te weinig lawaai
Foto: Sue Thatcher / Shutterstock.com

Ruim 52 procent van de motoren in ons land moet flink worden opgevoerd om deze zomer bij terrassen en in natuurgebieden genoeg lawaai te kunnen maken. Dat zegt verkeersdeskundige Gerard Oefermans.

De meeste motoren zijn niet in staat om meer dan 120 decibel aan geluidsdruk te produceren. “Dat is ruim onder de pijngrens en volstrekt onvoldoende om bij het voorbijrijden gesprekken op terrasjes onmogelijk te maken”, zegt Oefermans.

Om deze zomer genoeg indruk te kunnen maken, zullen veel motorbezitters nog flink aan de bak moeten. “Motoren moeten worden opgevoerd en uitlaten moeten worden afgezaagd. En daarna moet nog worden getest of deze motoren voldoende lawaai kunnen maken om in natuurgebieden de rust te verstoren”, zegt Oefermans.

Doorrijden met een relatief stille motorfiets brengt volgens Oefermans risico’s met zich mee: “De kans bestaat dat je dan geen indruk maakt als je in de buurt van een vol terras je gas opentrekt. Of, erger nog, dat mensen op het terras gewoon door kunnen praten.”

 
Deel dit artikel: