23 ℃
Armoede:

Helft huishoudens heeft moeite om drie keer per jaar op vakantie te kunnen

Helft huishoudens heeft moeite om drie keer per jaar op vakantie te kunnen
Foto: Henk Vrieselaar / Shutterstock.com

HOOFDDORP - De meeste werknemers ontvangen deze week hun vakantiegeld en dat is hard nodig. In de afgelopen twee jaar werd een gemiddelde vakantie ruim 22 procent duurder. Maar liefst 4 van de 10 huishoudens hebben grote moeite om nog drie keer per jaar op vakantie te kunnen. Dat blijkt uit een peiling van Bureau QuestionIt.

“Een vakantie is voor veel gezinnen een grote uitgave. Een gemiddeld gezin is voor de drie vakanties jaarlijks al duizenden euro’s kwijt en daar komen de festivals in de zomer dan nog bij. Dat is voor veel huishoudens gewoon niet meer op te brengen”, zegt budgetonderzoeker Lotte Berkschamper.

Het krappe huishoudboekje leidt volgens Berkschamper tot schrijnende situaties: “Het lukt de meeste gezinnen nog wel om in de zomer een paar weken naar Frankrijk te gaan en in het voorjaar een weekendje naar Londen, maar we zien dat de wintersport er soms al bij in schiet. Er zijn steeds meer verhalen over gezinnen die de hele winter nog geen sneeuw hebben gezien. Je hart breekt als je dat hoort.”

De benarde financiële positie van Nederlandse gezinnen is volgens Berkschamper vooral zichtbaar op de luchthaven Schiphol: “Iedereen kan zich de lange rijen op Schiphol in juni van 2022 nog wel herinneren. Als je nu naar Schiphol gaat, ben je al na drie kwartier aan de beurt. Dat geeft wel aan hoe slecht het gaat.”

 
Deel dit artikel: