19 ℃

Hassan over gouden prestatie: “In mijn jeugd op klompen rennen door de Friese klei was ideale voorbereiding”

Foto: Erik van Leeuwen / Wiki Commons CC

Sifan Hassan leverde maandag een unieke prestatie bij de Olympische Spelen in Tokio. Ze won de gouden medaille op de 5000 meter. Volgens Hassan heeft haar jeugd op het Friese platteland alles met haar prestaties te maken.

Een gouden medaille winnen op een atletiek nummer tijdens de Olympische Spelen is slechts weinig Nederlanders gegeven. De prestatie van de 28-jarige atlete kan dan ook niet genoeg bejubeld worden. Volgens de hardloopster kan de winst van vandaag op het conto geschreven worden aan een mengelmoes van factoren, namelijk: talent, doorzettingsvermogen en haar oer-Hollandse achtergrond.

Echte Hollandse benen, dat geeft de kersverse olympisch kampioen Hassan als hoofdreden voor haar prestatie: “Als klein meisje rende ik op mijn klompen over de kleigrond van Friesland om voor het ontbijt van mijn familie te zorgen. Bij de ene boer haalde ik de eieren, bij de andere de melk en bij weer een andere boer kocht ik spek. En elke dag wilde ik sneller zijn dan de dag ervoor. Een ideale voorbereiding voor een atlete. Want hoewel ook mijn talent en doorzettingsvermogen een belangrijk onderdeel zijn van mijn prestatie, durf ik toch wel te stellen dat ik zonder de Friese kleigrond nooit een groot kampioene zou zijn geworden.”

 
Deel dit artikel: