Harry (67) werkte 44 jaar als monnik in het Spookslot van de Efteling

Harry (67) werkte 44 jaar als monnik in het Spookslot van de Efteling
Foto: NP

Het Spookslot in pretpark de Efteling was zondag voor het laatst te bezoeken. De iconische attractie wordt afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe griezelattractie. De acteurs van het Spookslot zullen op zoek moeten naar een nieuwe baan. Harry Diependonk werkte maar liefst 44 jaar in het Spookslot als monnik.

“Ik werd aangenomen bij het Spookslot in 1978. Ik was er dus al vanaf het begin bij”, vertelt de 67-jarige Diependonk. “Mijn rol was eigenlijk vrij klein. Ik moest tijdens de show met vijf andere monniken door een geheimzinnige gang schuifelen. Dat lijkt makkelijk, maar ga het maar eens doen, 44 jaar lang, drie keer per uur. Je moet overal op letten: je mimiek, je tempo, alles moet kloppen. En je moet op een natuurlijke manier blijven acteren. Het mag beslist geen routine worden.”

“De laatste shows voelden wel gek”, vervolgt hij. “Toch begon de laatste dag als alle andere. Ik kleedde me om en ging met de andere monniken in de rij staan. Ongeveer vijf minuten na de start van de show moesten we het podium op. Ons loopje duurde zo’n 20 seconden. Daarna wachtten we backstage op de volgende show.”

“Eigenlijk heb ik alleen maar goede herinneringen aan het Spookslot”, blikt Diependonk terug. “Ja, er waren ook weleens vervelende momenten. Zo dachten sommige bezoekers dat wij poppen waren. Dat is natuurlijk niet leuk om te horen.”

 
Deel dit artikel: