26 ℃

Harm (37) was jarenlang rechtsdragend: “Ik wist niet beter”

Harm (37) was jarenlang rechtsdragend: “Ik wist niet beter”
Foto: Koldunova Anna / Shutterstock.com

Ruim 3 procent van de mannen is rechtsdragend. Toch heerst er nog altijd een taboe op rechtsdragendheid. Rechtsdragende mannen durven vaak niet naar de huisarts.

Ook Harm Wiersbeek (37) was jarenlang rechtsdragend. “Al zo lang ik me kon herinneren droeg ik rechts”, vertelt hij. “Thuis werd er nooit over gesproken. Ik dacht dat rechtsdragenheid normaal was. Ik wist niet beter.”

Via zijn huisarts kwam Harm in contact met uroloog Harry Trellens. Samen stelden ze een behandelplan op. “Stap voor stap leerde ik links te dragen. Dat gaat niet van het een op het andere moment hoor. Zoiets kost tijd. Steeds als ik naar het toilet was geweest moest ik nadenken: o ja, links! Ik ben er nog niet helemaal vanaf, maar ik ben nu al ruim 80 procent linksdragend. Ja, daar ben ik best trots op.”

Vandaag verschijnt zijn boek over rechtsdragendheid. In het boek ‘Van Rechts naar Links’ beschrijft Harm tot in detail hoe zijn transitie verliep. “Het boek is vooral bedoeld voor andere rechtsdragenden”, legt Harm uit. “Blijf er niet mee rondlopen, maar zoek hulp. En nog veel belangrijker: práát er over.”

 
Deel dit artikel: