27 ℃

Harde aanpak jonge verkeershufters werkt

Verkeershufters moeten al op peuterleeftijd snoeihard worden aangepakt. Dat zegt verkeersdeskundige Gerard Oefermans, die hufterig gedrag in het verkeer onderzocht.

verkeershufters-fiets

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Romrodinka

Wetenschappers bestudeerden vijftig notoire bumperklevers en hardrijders. “Van gesprekken met de ouders leerden we dat verkeershufters vroeger op de driewieler al veel te dicht op hun voorganger reden. Als hun asociale rijgedrag toen harder was afgestraft, hadden ze zich later in de auto beter gedragen”, aldus Oefermans.

Volgens Oefermans is het de taak van de ouders om te voorkomen dat een kind zich ontwikkelt als verkeershufter. “Kijk hoe je peuter zich in het verkeer gedraagt en bestraf gevaarlijk rijgedrag direct met een flinke trap tegen het achterwiel. Pak eventueel zakgeld af, zodat het huftertje leert dat asociaal rijgedrag een boete oplevert”, adviseert de verkeersdeskundige.

“Als een kind weet hoe een verkeersongeluk voelt, zal het later veel voorzichtiger gaan rijden”, weet Oefermans. “Steek onverwacht eens een stok tussen de spaken van het voorwiel, zodat je kind weet dat deelname aan het verkeer niet zonder risico’s is. Een wijze les voor elke peuter.”

 
Deel dit artikel: