14 ℃

“Hans Wiegel (89) denkt aan terugkeer in de politiek”

Foto: YT CC

Volgens insiders is de kans groot dat Hans Wiegel zich kandidaat stelt als nieuwe fractievoorzitter van de VVD. De VVD-coryfee is inmiddels 89, maar voelt zich nog zeer vitaal. De race tussen twee leeftijdsgenoten om het presidentschap in de Verenigde Staten zou hem op het idee gebracht hebben.

Zoals bekend treedt Klaas Dijkhoff na de komende verkiezingen af als fractievoorzitter. De terugkeer van Hans Wiegel zou een flinke opsteker zijn voor de VVD, nu de populariteit van het andere kopstuk, Mark Rutte, tanende is.

Hans Wiegel was eerder partijleider van de VVD tussen tussen 1971 en 1982 en wist toen al veel jongeren te interesseren voor het rechts-liberalisme. Van 1977 tot 1981 bracht hij het tot vicepremier en minister van Binnenlandse zaken in het kabinet Van Agt-I. Nog altijd kan hij het niet nalaten om zittende politici van de VVD ongevraagd van advies te voorzien.

Mocht Wiegel besluiten zich kandidaat te stellen voor het partijleiderschap van de VVD dan kan dat wel eens een streep halen door de ambities van Mark Rutte voor een verlenging van zijn premierschap. Veel invloedrijke VVD’ers zijn namelijk nog steeds erg gecharmeerd
van de bejaarde spreekbuis van jong rechts.

Wiegel ziet zijn kandidatuur voor het partijleiderschap als een logische stap: “Men zei wel eens gekscherend over mij dat ik de beste premier was die Nederland nooit had gehad. Ik denk dat dit het juiste moment is om dit land te laten zien dat dat niet ver bezijden de waarheid was.”

 
Deel dit artikel: