19 ℃

Hans (53) hield aan racistische serie Fawlty Towers een totaal verknipte geest over

Foto: Albina Matveytseva / Shutterstock.com / YT CC

De Britse comedyserie Fawlty Towers ligt onder vuur. De Britse omroep BBC haalde de extreem racistische aflevering The Germans zelfs offline. En niet voor niets, zo blijkt. Hans Reemelink (53) hield aan de comedyserie blijvende psychische schade over.

Hans zag Fawlty Towers in 1975 op televisie. “Toen vond ik het nog grappig. Het zag er allemaal zo onschuldig uit. Ik besefte niet hoe ongelofelijk giftig deze serie voor mijn hersenen was”, vertelt hij.

Door Fawlty Towers veranderde Hans’ wereldbeeld totaal: “Hoe meer afleveringen ik bekeek, hoe meer ik werd gehersenspoeld. Door de zogenaamde ‘humor’ van Fawlty Towers veranderde ik langzaam in een xenofobe, racistische hufter. Precies zoals de makers van de serie voor ogen hadden. Geïnspireerd door Fawlty Towers sloot ik me aan bij extreemrechtse bewegingen. En dan was er nog de drank.”

Hans vindt het goed dat de BBC besloten heeft om Fawlty Towers te voorzien van een waarschuwing. “Het is een stap in de goede richting”, zegt hij. “Je moet je afvragen of je dit soort afschuwelijke haatzaaierij een podium moet bieden. En datzelfde geldt voor series als The A-team, Monty Python, Friends en andere racistische propaganda.”

 
Deel dit artikel: