12 ℃

Halsema: “Eigen verantwoordelijkheid nemen vooral heel belangrijk voor anderen”

Foto: Dutchmen / Shutterstock.com

Gisteren stonden duizenden mensen op de Dam in Amsterdam om te demonstreren tegen racistisch politiegeweld in Amerika. Burgemeester Femke Halsema wilde niet ingrijpen, omdat ze het vooral de verantwoordelijkheid van de demonstranten zelf vond om verstandig met de situatie om te gaan.

“Het zou toch vreemd zijn als ik als burgemeester verantwoordelijkheid zou nemen, terwijl er nog duizenden anderen waren die ook gewoon iets verantwoords hadden kunnen doen”, aldus Halsema.

“We hadden absoluut geen plan B”, zei Halsema op vragen over de enorme hoeveelheid mensen die gisteren op de Dam demonstreerden. “En dus heb ik besloten om maar helemaal niets te doen. Waarom zou ik als burgemeester ingrijpen als er nog vijfduizend mensen zijn die ook verantwoordelijkheid kunnen nemen? Daar voel ik me als burgemeester absoluut niet toe geroepen.”

“Natuurlijk had ik best iets kunnen doen”, gaat Halsema verder. “Ik had de menigte kunnen toespreken en vragen om de demonstratie wegens besmettingsgevaar eerder af te ronden. Ik had ook de toegangswegen kunnen laten afzetten toen we zagen dat het te druk werd op de Dam. Maar daar voelde ik helemaal niets voor want voordat je het weet ligt alles plotseling op mijn bordje. Daar pas ik voor. Ik ben toch geen gekke Henkie?”

 
Deel dit artikel: